Överhettad marknad – Rekordpris i NY

Christie’s i New York framhåller att konstmarknaden är överhettad då de kallt räknar med att sälja konst för över nio miljarder kronor, bara denna vecka. Och varför inte:

Amedeo Modigliani – Nu couché, 1917.

Amedeo Modigliani – Nu couché, 1917

Den 9 november 2015 toppade man försäljningen med den italienske konstnären Amedeo Modiglianis målning ”Nu couché” från 1917. Det vinnande budet hamnade på 170 miljoner dollar. Konstverket av den vilande kvinnan är därmed Modiglianis hittills dyraste målning och ropades in av två kinesiska konstsamlare, enligt auktionshuset Christie’s. De senaste åren har asiatiska samlare visat stort intresse för den internationella konstmarknaden.

Målningen ”Nu couché” som anses vara konstnärens mest kända verk, mötte stora reaktioner och var skandalomsusad när den för första gången ställdes ut i Paris.

Dock hamnar Modiglianis rekordpris på auktion som nummer två efter Pablo Picassos ”Kvinnorna i Alger”, vilket är det verk som håller rekordet för den högsta summa som betalats på auktion. Detta konstverk såldes i maj 2015 för hela 179,4 miljoner dollar, allt enligt The Guardian och svt.se.

En minst sagt spännande utveckling på en något överhettad marknad, åtminstone om man fråga Christie’s.

 

Kommentarer är avstängda.