Utställning i Timrå – Bengt Lindström Art Tour 2018

23-25 mars 2018 i Timrå

Nu är det dags för Timrå och Sundsvall, närmare sagt Midlanda Konsthall, att bli centrum för en extra spännande konsthelg tillsammans med Bengt Lindström Art Tour 2018.

 

Inbjudan till Midlanda Konsthall. Den fornnordiska mytologins mästare, Bengt Lindström 23-25 mars 2018.

Inbjudan till Midlanda Konsthall. Den fornnordiska mytologins mästare, Bengt Lindström 23-25 mars 2018.

Lindström gjorde sig känd för bland annat sina jättelika oljor, men var alltid nyfiken att arbeta med andra material. I Timrå kommer Bengt Lindströmsällskapet att premiärvisa Bengt Lindströms unika takmobil ”Asagudarna dansar” som aldrig visats tidigare.

Extra roligt är att Bengt Lindströms enorma skulptur Y:et blickar högt över trädtopparna bara några stenkast bort från konsthallen och utställningen bredvid flygplatsen Midlanda. Y:et är ett monument i världsklass som pryder Västernorrland ståtligt. Självfallet uppskattas Y:et av både konstintresserade människor, kommunen och näringslivet, men även turistnäringen som här stolt kan peka ut det imponerande Västernorrländska landmärket för sin gäster. Nästan som Frihetsgudinnan för New York.

 

Bengt Lindström, den Fornnordiska Mytologins Mästare

Missa nu inte denna unika utställning i Timrå, speciellt inte om man befinner sig i trakterna av Hudiksvall, Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik. Konstverken som visas är en del av vårt värdefulla svenska konstarv och kommer att ingå i den kommande internationella minnesutställningen ”Bengt Lindström, den Fornnordiska Mytologins Mästare”.

 

Läs mer på Bengt Lindström Sällskapets officiella hemsida →

 

Midlanda Konsthall, Timrå, Västernorrland

23-25 mars 2018
Fri entré

Vernissage
Fredag klockan 14 – 18
Öppettider
Lördag och söndag klockan 12 – 16

 

 

Arrangör: Bengt Lindström Sällskapet. Officiell hemsida →


Från Timrå kommuns Facebooksida

Bengt Lindströms-sällskapet öppnar upp till en tredagars-utställning i gamla Midlanda konsthall. Mellan den 23-25 kan du se det första till det sista Lindströms verket.

Opslået af Timrå kommun på 19. marts 2018

Curt Aspelin, Bengt Lindström-ambassadör

 

Film från Bengt Lindström utställningen i Mora

I centrala Mora, mellan den 1 och 3 december 2017, visades delar från konstutställningen ”Bengt Lindström, den fornnordiska mytologins mästare”. Besökarna fick se sällsynt många, imponerande oljemålningar och andra stora verk från konstnären Bengt Lindströms rika karriär.

Se Magnus Alms film från utställningen i Mora.

Utställningen i Mora presenterades av Curt Aspelin tillsammans med Bengt Lindström Sällskapet. Den är en del av en internationell vandringsutställning som planeras visas till konstnären Bengt Lindströms 10-årsminne på olika flera platser ute i världen under 2018.

Bengt Lindström Memorial Art Tour

Följ den spännande utvecklingen och planeringen av den internationella utställningsturneringen på den officiella hemsidan:

www.bengt-lindstrom-art-tour.se

 

Förhandsutställning i Mora: ”Bengt Lindström, den fornnordiska mytologins mästare”

Helgen 1-3 december 2017 går turnén vidare med minnesutställningen av Bengt Lindströms konst. Denna gången i centrala Mora i Dalarna.

Foto: Pekka Ronkainen

Utställningen är en förhandsvisning av den planerade internationella visningen av: ”Bengt Lindström, den fornnordiska mytologins mästare”.

Foto: Pekka Ronkainen

Utställningen finner du i gamla Handelsbankens lokaler i centrala Mora. Där visas en unik samling upp av Bengt Lindström oljemålningar. Detta blir en ny spännande möjlighet att få se en förhandsvisning här hemma i Sverige med konstverk ur den kommande internationella minnesutställningen.

Foto: Pekka Ronkainen

Välkommen önskar Bengt Lindström Sällskapet

Läs mer på de officiella sidorna:

Länk till utställningsturnén
Utställningen i Mora 1-3 december:


Vernissage

Fredag 1 december 2017 kl. 15 – 18

Visning

Lördag 2 december 2017 kl. 12 – 16
Söndag 3 december 2017 kl. 14 – 18

Plats

Gamla Handelsbanken, Kyrkogatan 22B, Mora

 Arrangör för Bengt Lindström Memorial Art Tour

Bengt Lindström Sällskapet
Box 16
845 98 Storsjö kapell
Sweden

info@bengt-lindstrom-art-tour.se
www.bengt-lindstrom-art-tour.se

 

 

Utställning i Storsjö kapell: ”Den fornnordiska mytologins mästare, Bengt Lindström”

I samarbete med Curt Aspelin har Storsjö Byalag, Konst och Kultur, den stora äran att få presentera en spännande förhandsvisning av den kommande internationella utställningen ”Den fornnordiska mytologins mästare, Bengt Lindström”.

”NEDTAGNINGEN FRÅN KORSET” Skänktes av Bengt Lindström till församlingsborna i Storsjö kapell sensommaren 1968, målad i Paris vintern 1967/68.

Den fornnordiska mytologins mästare, Bengt Lindström

Förhandsvisningen förväntas i sitt slag bli historisk då den utgör ett startskott för en internationell vandringsutställning av Bengt Lindströms tongivande konstverk med tavlor från hans bästa period.

I Storsjö kapell utlovas 8 storslagna mytologiska oljemålningar och en kraftfull fransk gobeläng, handvävd i ren ull, med konstverket ”Mannen och katten” avbildad.

Curt Aspelin donerar inför utställningen en av Lindströms gouacher till projekt Bengt Lindströms minnesutställningar i Storsjö kapell, här med utställningsansvariga Ingrid Ronkainen och Marie Jonsson utanför byns vackra kyrka.

”Konstintresset spirar mer än någonsin i konstnärens Bengt Lindströms födelseort Storsjö kapell som ligger sagolikt vackert i natursköna Ljungdalsfjällen i norra Härjedalen i Jämtland. Att visa upp dessa verk i Storsjö kapell några stenkast bort från huset där Bengt föddes och i bygden han så mycket älskade, blir något helt unikt”, säger Curt Aspelin.

 

Inbjudan och mycket annat finner du på byns egen hemsida www.storsjokapell.se

2-3 september 2017

Kort är gott. Passa därför på att ta dig till Storsjö kapell och besök vernissagen och utställningen under de två dagarna 2-3 september mellan klockan 12 och 16.

Plats: Storsjö bygdegård

 

Arrangör:
Storsjö Byalag, Konst och Kultur, projektledare Marie Jonsson, 070-221 44 53
www.storsjokapell.se

 

Överhettad marknad – Rekordpris i NY

Christie’s i New York framhåller att konstmarknaden är överhettad då de kallt räknar med att sälja konst för över nio miljarder kronor, bara denna vecka. Och varför inte:

Amedeo Modigliani – Nu couché, 1917.

Amedeo Modigliani – Nu couché, 1917

Den 9 november 2015 toppade man försäljningen med den italienske konstnären Amedeo Modiglianis målning ”Nu couché” från 1917. Det vinnande budet hamnade på 170 miljoner dollar. Konstverket av den vilande kvinnan är därmed Modiglianis hittills dyraste målning och ropades in av två kinesiska konstsamlare, enligt auktionshuset Christie’s. De senaste åren har asiatiska samlare visat stort intresse för den internationella konstmarknaden.

Målningen ”Nu couché” som anses vara konstnärens mest kända verk, mötte stora reaktioner och var skandalomsusad när den för första gången ställdes ut i Paris.

Dock hamnar Modiglianis rekordpris på auktion som nummer två efter Pablo Picassos ”Kvinnorna i Alger”, vilket är det verk som håller rekordet för den högsta summa som betalats på auktion. Detta konstverk såldes i maj 2015 för hela 179,4 miljoner dollar, allt enligt The Guardian och svt.se.

En minst sagt spännande utveckling på en något överhettad marknad, åtminstone om man fråga Christie’s.

 

Uppdrag Granskning: Om konstbedragarna på nätet

Konst byter ägare på nätet med några enkla knapptryckningar, men är det som säljs så äkta som man vill påskina. Är bakgrundshistorien och konstverken verkligen äkta? Kan man lita på auktionsfirmorna? SVTs Uppdrag granskning har gjort ytterligare ett intressant reportage om konstbluffen: Om konstbedragarna på nätet.

SVTs programpresentation:
Falska konstverk som påstås ha gjorts av popkonstens stora stjärna Andy Warhol är vanliga. Men vad vet de som säljer verken? Uppdrag granskning om Nordens största auktionshus.

13 maj 2015  – Avsnitt 16 med programledaren Karin Mattisson.

Kan ses till fredagen den 10 juli 2015.

 

 

En besatt byggherre

”En besatt byggherre, en arkitekt med visioner och en av Sveriges mest färgslukande konstnärer. Blanda det, och vad kan resultatet bli?”

Så inleder programledaren Anne Lundberg reportaget i Antikrundan om det färgfyllda huset Tinget1 mitt i centrala Örnsköldsvik. Ett bostadshus ritat av Gert Wingårdh, inspirerat av Nicklas Nybergs intresse för Bengt Lindströms konst. Ett bevis på att konst och arkitektur går hand i hand.

Se själv Antikrundans designeggande reportage om en spännande arkitektur i Örnsköldsvik.

Snabbspola till 17,13 minuter, där börjar reportaget och är 2,25 minuter långt.
Antikrundan, SVT, 5 februari 2015. Säsong 26, avsnitt 5.