Överhettad marknad – Rekordpris i NY

Christie’s i New York framhåller att konstmarknaden är överhettad då de kallt räknar med att sälja konst för över nio miljarder kronor, bara denna vecka. Och varför inte:

Amedeo Modigliani – Nu couché, 1917.

Amedeo Modigliani – Nu couché, 1917

Den 9 november 2015 toppade man försäljningen med den italienske konstnären Amedeo Modiglianis målning ”Nu couché” från 1917. Det vinnande budet hamnade på 170 miljoner dollar. Konstverket av den vilande kvinnan är därmed Modiglianis hittills dyraste målning och ropades in av två kinesiska konstsamlare, enligt auktionshuset Christie’s. De senaste åren har asiatiska samlare visat stort intresse för den internationella konstmarknaden.

Målningen ”Nu couché” som anses vara konstnärens mest kända verk, mötte stora reaktioner och var skandalomsusad när den för första gången ställdes ut i Paris.

Dock hamnar Modiglianis rekordpris på auktion som nummer två efter Pablo Picassos ”Kvinnorna i Alger”, vilket är det verk som håller rekordet för den högsta summa som betalats på auktion. Detta konstverk såldes i maj 2015 för hela 179,4 miljoner dollar, allt enligt The Guardian och svt.se.

En minst sagt spännande utveckling på en något överhettad marknad, åtminstone om man fråga Christie’s.

 

Uppdrag Granskning: Om konstbedragarna på nätet

Konst byter ägare på nätet med några enkla knapptryckningar, men är det som säljs så äkta som man vill påskina. Är bakgrundshistorien och konstverken verkligen äkta? Kan man lita på auktionsfirmorna? SVTs Uppdrag granskning har gjort ytterligare ett intressant reportage om konstbluffen: Om konstbedragarna på nätet.

SVTs programpresentation:
Falska konstverk som påstås ha gjorts av popkonstens stora stjärna Andy Warhol är vanliga. Men vad vet de som säljer verken? Uppdrag granskning om Nordens största auktionshus.

13 maj 2015  – Avsnitt 16 med programledaren Karin Mattisson.

Kan ses till fredagen den 10 juli 2015.

 

 

En besatt byggherre

”En besatt byggherre, en arkitekt med visioner och en av Sveriges mest färgslukande konstnärer. Blanda det, och vad kan resultatet bli?”

Så inleder programledaren Anne Lundberg reportaget i Antikrundan om det färgfyllda huset Tinget1 mitt i centrala Örnsköldsvik. Ett bostadshus ritat av Gert Wingårdh, inspirerat av Nicklas Nybergs intresse för Bengt Lindströms konst. Ett bevis på att konst och arkitektur går hand i hand.

Se själv Antikrundans designeggande reportage om en spännande arkitektur i Örnsköldsvik.

Snabbspola till 17,13 minuter, där börjar reportaget och är 2,25 minuter långt.
Antikrundan, SVT, 5 februari 2015. Säsong 26, avsnitt 5.

 

 

Ett unikt porträtt av Bengt Lindström

Se det unika tidsporträttet av konstnären Bengt Lindström från 1988. Porträttet fångades en vacker sommardag utanför hans studio i Essvik i närheten av Sundsvall där han målar och lättsamt pratar om Njurunda.

Vi njuter av Lindströms behagliga harmoni och med den graciösa känsla varje penseldrag läggs på den hala ”glasduken”. Notera också den mängd penslar han så frikostigt använde till sitt måleri då varje färgbyte över en annan kulör krävde nya, rena penslar.

Tommy Joneström har lyckats fånga den lite drygt 60-årige konstnären från en unik vinkel och vi är glada att detta bevarats.

7,10 minuter

Tack till Pontus Joneström som delat med sig av videon på Youtube.

Antikrundan – Hovmästaren får jag betala

SVTs Antikrundan besökte Sundsvall under sommaren 2013. Där fick konstexperten Andreas Rydén träffa ägaren – en entusiastisk, konstintresserad, ung man – av ”Hovmästaren får jag betala” vilken är en av Bengt Lindströms oljemålningar.

Andreas Rydén tog självfallet chansen att värdera tavlan. Se det inspirerande inslaget nedan.

Avsnittet visades på SVT den 4 februari 2014.
3 min 25 sek

 

Boksläpp: ”Konstsvindeln – Arvet efter Bengt Lindström”

Den bittra arvstvisten efter konstnären Bengt Lindström har varit en följetong i media de senaste åren.

Den 3 september 2014, samma dag som Bengt Lindström skulle fyllt 89 år, lanserades boken om hur en av Sveriges genom tiderna största konstsvindel kunde genomföras och hur mer än 100 miljoner kronor kunde försvinna.

Bokrelease – Konstsvindeln – Arvet efter Bengt Lindström

Bokrelease 2014. Konstsvindeln – Arvet efter Bengt Lindström. Av Curt Aspelin.

Den 29 januari 2008 avled Bengt Lindström, en av Sveriges mest framgångsrika och betydande konstnärer.

Fem år tidigare – 2003 – hade han drabbats av en stroke som gjort honom totalförlamad. Hans fru Michèle ben Sadoun Lindström såg till att en förvaltare utsågs och det är nu som en av landets största konstskandaler tar sin början. Under de elva år som gått sedan dess har minst 100 miljoner försvunnit ur Bengt Lindströms kvarlåtenskap.

Författaren Curt Aspelin har under åren genomfört ändlösa utredningar i fallet. – Foto: Pelle Engman. (fotomontage)

Författaren Curt Aspelin har under åren genomfört ändlösa utredningar i fallet. – Foto: Pelle Engman (fotomontage)

I Konstsvindeln berättar hans vän Curt Aspelin om hur det gick till när Bengt Lindströms båda barn från första äktenskapet höll på att berövas hela arvet.

Det är en berättelse som handlar om skrupelfria advokater och revisorer, odugliga boutredningsmän, sjusovande överförmyndarnämnder och myndigheter som inte gör sitt jobb. I centrum för historien står Bengt Lindströms änka.

Curt Aspelin, som hade lovat sina vän att bevaka hans barns intressen har i sju år arbetat för att rättvisa ska skipas och mot alla odds har han lyckats. Efter flera uppmärksammade rättegångar i Sverige och Frankrike fick barnen till sist rätt till hela arvet – värt 120 miljoner kronor.

Konstsvindeln – Arvet efter Bengt Lindström
av Curt Aspelin
Inbunden, 320 sidor. Pris i bokhandeln: cirka 200 kronor
ISBN 978-91-86293-23-9
Kan bland annat köpas här →
Säljs även hos Vängåvans Bok & Papper
Sundsvalls Tidning skriver →
Utgiven av Blue Publishing

 

Alaska-Håkan dömd till fängelse

Håkan Ljungström från Hälsingland, alias Alaska-Håkan, som figurerat i olika försäljningar av förfalskade Bengt Lindström-målningar är nu dömd till 6 månaders fängelse för grovt bedrägeri. Han dömdes av Attunda tingsrätt för att ha sålt en falsk Picasso-tavla.

Ljungström har tidigare dömts för två liknande brott, meddelade idag P4 Gävledala→


Bakgrund:

TV4 Nyheterna 2014-08-27: Rättegång mot Håkan Ljungström i Attunda tingsrätt
”Notorisk förfalskare sålde Picasso” – 2.37 min.


Håkan Ljungström synades 2013 av Uppdrag granskning i programmet Konstbluffen, där han från en gammal byggvagn erbjöd reportern tavlor påstådda vara målade av Bengt Lindström.